Bunkry.cz  |  Články  |  E-shop  |  Fotoarchiv  |  Databáze  |  Fotogalerie  |  Štítky  |  Muzea  |  Odkazy

Desatero velitele objektu LO

  1. Pozoruj bedlivě svěřený úsek, získávej zprávy - pozoroval-li jsi něco podezřelého, hlas to ihned svému veliteli a upozorni sousedy - pak nebudeš nikdy překvapen. Pozoruj též sousední objekty.
  2. Tvojí hlavní zbraní jsou kulomety. Dbej, abys ovládal ty i celá tvoje osádka obsluhu těchto kulometů - využij každé chvíle k zdokonalení sebe i ostatních v zacházení se zbraní. Pamatuj, že účinná palba jest možná jen tehdy, znáš-li dobře palebné úkoly, vzdálenosti cílů a výkonnost zbraně.
    Kulomety udržuj v pořádku a čistotě a masku měj vždy připravenou.
  3. Abys nebyl překvapen za noci, za mlhy a za špatného počasí, vysuň pozorovatele podle rozkazů nadřízených před objekt tam, kam nevidíš, ale tak, aby nebyl ohrožen palbou sousedů (zakopat).
  4. Pamatuj, že jeden objekt chrání palbou druhý - dodržuj proto kázeň, abys nezpůsobil ztráty vlastním kamarádům a abys sousedy vždy chránil.
  5. Kulomety musí být v klidu stále zaměřeny do hlavního směru. Za noci a v době zásobování omez rozsev, abys neohrozil vlastní lidi zásobující objekty. Rozsev před sousední objekty nesnižuj.
  6. Pamatuj, že při palbě kulometů musíš ihned uvést v činnost ventilátor, aby plyny tvořící se při střelbě neohrozily osádku.
  7. Od prvého okamžiku pamatuj na zastírání objektu a střílen. Prováděj úpravu terénu tak, jak ti velitel nařídil.
  8. Udržuj v objektu čistotu - nezapomeň, že v něm musíš vydržet a že čistotou předejdeš nemocem.
  9. Rozděl službu tak, aby každý z osádky měl v klidu možnost si odpočinout. Dobu odpočinku nechť věnuje spánku, aby nasbíral nové síly pro boj. Věnuj péči stravování osádky a dbej, aby každý dostal teplou stravu popřípadě zařiď ohřátí stravy prostředky, jež máš po ruce.
    Nedovol, aby byla spotřebována záložní dávka, která je uložena v objektu jen pro dobu nouze.
    Pamatuj, že můžeš zůstat v objektu uzavřen několik dnů bez možnosti zásobování.
  10. Měj důvěru ve svůj objekt. Pamatuj, že ani dělostřelectvo mu neuškodí. Jestli jsi učinil všechny přípravy a zahájil včas palbu, zastavíš nepřítele a splníš svůj úkol!
    Objekt nesmíš v žádném případě opustit nebo vydat nepříteli. Pamatuj, že udržením objektu usnadníš ostatním kamarádům jejich úkol a že budeš jimi i v případě obklíčení nepřítelem osvobozen.

 

Pramen: Holub, O.: A věže mlčí..., Praha 1973

 

 

Komentáře a názory uživatelů
Žádné komentáře nebyly nalezeny. Můžete být první :-)
Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé ( přihlásit se nyní )