Bunkry.cz  |  Články  |  E-shop  |  Fotoarchiv  |  Databáze  |  Fotogalerie  |  Štítky  |  Muzea  |  Odkazy

Německé úpravy lehkých objektů na Trutnovsku

Německý střelecký stolek v objektu č. 102 v úseku G1

Na sklonku druhé světové války (pravděpodobně od podzimu 1944) byly objekty lehkého opevnění na severovýchodě okupovaného Československa připravovány Němci k obraně. Důvodem byla rychle se přibližující vojska Rudé armády postupující z východu do středu Evropy. Protože objekty postrádaly veškeré vnitřní vybavení, jednalo se jen o improvizované úpravy umožňující využít pevnůstky k obraně. Kromě pevnostních objektů se měla obrana německých jednotek opírat o systém polního opevnění s využitím pozůstatků zákopů z roku 1938. Bohužel, jakékoliv podrobnější informace o činnosti Němců při úpravách prováděných na LO schází a tak jediným zdrojem informací jsou vlastní objekty. Není potvrzeno, že by objekty byly obsazeny ustupujícími jednotkami a že by někde v severovýchodních Čechách došlo bojům o ex-československé řopíky.

Nejhmatatelnějším důkazem zájmu Němců o pevnůstky LO jsou dodnes patrné úpravy hlavních střílen objektů vz. 37. Úprava spočívala v rozšíření výstřelného otvoru na rozměr cca 15×20 cm, čímž došlo ke zlepšení výhledu obsluhy kulometu. Takto rozšířená střílna umožňovala vyzbrojit objekty standardními německými kulomety MG-34, popř. modernějšími MG-42, v polním provedení. Střílny byly upravovány pomocí autogenu, na řadě míst se našly „vyřezané“ části střílen pohozené nedaleko objektů.

Protože se v objektech nepočítalo s žádnou speciální lafetací, byl ke každé střílně dodán jednoduchý střelecký stolek sbitý z dřevěných fošen. Z rozměru stolků lze usuzovat, že kulomety MG-34 (MG-42) měly být lafetovány na trojnožce, která by spočívala na stolku pod střílnou. Střelecké stolky se v řadě řopíků (především v úsecích G-1, G-2 a G-3) dochovaly do dnešních dnů.

Protože v objektech se v této době již nenacházely mřížové ani pancéřové dveře, byly pevnůstky uzavírány jednoduchými dveřmi z dřevěných fošen. Tyto dveře se zachovaly jen v několika málo objektech.

Výše popsaným způsobem byly upraveny pevnůstky v Jestřebích horách, na Trutnovsku a v Krkonoších (úseky F, G, H a Z). K rozšíření střílen ale nedošlo u všech objektů. Lze se jen dohadovat, zda-li důvodem pro nekončení úprav bylo nevhodné taktické umístění objektů nebo jen nedostatek času.

 

Výkres německého střeleckého stolku pro lehké objekty vzor 37 na Trutnovsku

 

Komentáře a názory uživatelů
Žádné komentáře nebyly nalezeny. Můžete být první :-)
Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé ( přihlásit se nyní )